Funktionelle mikro- og nanostrukturerede overflader på plastprodukter – Nye test- og karakteriseringsmetoder
Et projekt finansieret af Styrelsen for Forskning og Innovation.
Mikro- og nanoteknologi er ikke længere kun en forskningsdiciplin uden håndgribelige produkter. Indenfor plastbranchen har en række nye fremstillingsteknologier muliggjort produktion af nye værktøjer og produkter, hvor specielle overfladeegenskaber og overfladestrukturer i mikro/nano skala, giver nye og bedre anvendelsesmuligheder indenfor eksempelvis selvrensende, energieffektive, slidstærke og vejrbestandige overflader.
Avancerede måle- og analysemetoder, til at karakterisere disse mikro- og nanoproduktionsværktøjer samt de strukturerede plastoverflader disse frembringer, er en nødvendig forudsætning for innovativ udvikling og kvalitetssikring af slutprodukterne. Kun få videninstitutioner har i dag det nødvendige karakteriseringsudstyr, da dette er højt specialiseret og kræver særligt uddannede måleteknikere og specialister.
Der er imidlertid et stigende behov for udvikling af karakteriseringsmetoderne, der kan anvendes bredt på alle typer produkter og som kan understøtte den begyndende innovative udvikling. Specielt produkter/overflader der ikke er plane, f.eks. konvekse og konkave, er meget udfordrende, fordi eksisterede metoder er udviklet til opmåling af plane overflader adopteret fra siliciumwafer teknologien.
Karakterisering af mikro- og nanostrukturer over store områder, eller på meget store emner er ligeledes et problem, fordi teknikkerne ofte er mikroskopibaseret og derfor har en begrænset mulighed for håndtering af store prøvestørrelse, som aktuelt ofte anvendes i industrien Med henblik på at imødegå problemer, der begrænser virksomhedernes fulde anvendelsespotentiale af mikro- og nanoteknologi, er der behov dels for en udvikling af karakteriseringsmetoderne, dels at optimerede replicateknikker og replicamaterialer. Replicateknikken er en metode hvor man med et særligt materiale kan tage et aftryk af en mikostruktur som efterfølgende kan analyseres i laboratoriet. På den måde kan man tage et aftryk af f.eks. en overflade og efterfølgende analysere overfladen på mikroskala i det specialiserede karakteriseringslaboratorie. Teknikken er allerede udbredt indenfor metaller, hvor eksempelvis tidlig revnedannelse kan detekteres. Ved analyse af plast og kompositoverflader er der, i overfladestruktur overførelsesprocessen, særlige hensyn at tage i forhold til materialernes opløselighed og følsomhed overfor spændingsrevnedannelse. Replicateknikker helt ned til nanoniveau er også en udfordring med de eksisterende replicamaterialer. Formålet i projektet vil også være at finde optimale materialer og teknikker der forsøger at løse disse problematikker.
DMN medlemmer kan læse publikationer om projektet her >
- Dorte Walzl Bælum
- Netværksdirektør
- B.Sc. Chem. Eng., M.Sc. in Business
- M: 60 35 19 90
- E: dwb@dmn-net.com